Tegnap este valami édesre vágytam. Mivel ebben a melegben a csoki nem éppen a legmegfelelőbb választás, így csak egy frissítő gyümölcsös dolog jöhetett szóba. Erre a mandulás-málnás tortára esett a választásom, amit egy kis karamellel dobtam fel. Fél óra alatt elkészíthető, vasárnapi desszertnek is tökéletes 🙂
Hozzávalók:
Az omlós vajas tésztához:
– 160 g liszt
– 100 g vaj vagy margarin
– 50 g porcukor
– 50 g darált mandula (helyettesíthetjük darált dióval vagy mogyoróval is)
– 2 tojás sárgája
Krémhez:
– 1 kis doboz mascarpone (250 g)
– 200 ml tejszín
– 5 g porcukor (3 ek.)
– 300 g málna (pár szemet tegyünk félre díszítésre)
– fél citrom reszelt héja
A tésztához a lisztet, mandulát és vajat egy tálban elmorzsoljuk, hozzákeverjük a porcukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon. A kész tésztát kinyújtjuk, és pite sütőformába tesszük, az alját villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben, 160 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet:
A málnát daraboljuk fel, elég csak kettévágni. A mascarpone-t elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a citrom héját, majd felvert tejszínt. Óvatosan keverjük el, nehogy a tejszín összeessen, majd keverjük bele a málnát is.
A kihűlt tésztába beletöltjük a krémet, megszórjuk a félretett málnával. Igény szerint piríthatunk rá mandulát, vagy használhatunk önteteket is.